منطقه گردشگری بام سبز
عمارت روی تپه و محوطه باغ
دوره: اواخر قاجار و اوایل پهلوی
مالک اولیه: رحمت کازرونی از تجار و ملاکان اصفهان
بازسازی و اضافات بناها : از سال 1395 تا 1399 توسط شهرداری خمینیشهر
محوطه سازی و ایجاد باغ ایرانی و باغ موزه: از سال 1395 تا زمان نگارش کتاب
نشانی: خمینیشهر، انتهای بلوار کوهسار، جاده حاشیه کانال آب به سمت بلوار الغدیر، روبروی سرای سالمندان فرزانگان.
تاریخچه احداث بام سبز
در دل باغات شهر و در حاشیه شرقی کانال آبرسانی نکوآباد چند عارضه طبیعی مشرف بر باغات با چشم انداز بر شهرهای اطراف وجود دارد. عمارت موجود بر روی تپه میانی متعلق به مرحوم رحمت کازرونی تاجر و ملاک اصفهانی بوده است. در دامنه شرقی و شمالی این تپه باغ آن واقع است. مردم محلی این منطقه را به باغ و عمارت کازرونی میشناختند. در زمان شکوفایی باغ مباشران محلی آنرا اداره و رعیت های محلی در آن کار میکردند. باغ با مسیری کوچه باغی به محله فروشان به خیابان باغبان و نیز بلوار کوهسار راه دارد. شرایط طبیعی تپه های موجود در این منطقه سبب شده که چشم اندازهایی زیبایی به ویژه در فصل بهار ایجاد شود. این قابلیت ها سبب شد تا منطقه مذکور به عنوان یک منطقه گردشگری از سوی شهرداری در دور اول شورای شهر ارزیابی و عملیات عمرانی در آن صورت گیرد. بر این اساس تپه شمالی که اطراف آن به محلی برای تولید ذعال تبدیل شده بود و بخشی از اراضی و باغات اطراف تملک گردید و به دنبال آن، نسطیح اراضی، مالون چینی، احداث استخر، جاده دسترسی تا بالای ثپه، آبنما، روشنایی، آلاچیق، باغچه و دیگر امکانات توسط واحد عمرانی شهرداری به سرانجام رسید. در نتیجه تپه مذکور به فضای سبزی مشرف بر شهر و مناطق اطراف تبدیل گردید و بام سبز نامیده شد. موقعیت جغرافیایی این ثپه به شکلی است که با چشم غیر مسلح علاوه برکوه ها و باغ های اطراف ساختمانها و فضاهای دانشگاههای صنعتی، آزاد خمینی شهر و نجفآباد، کوه آتشگاه و حتی مصلای اصفهان و.... مشاهده شود.
منبع: شهر و شهروند اردیبهشت 1383
با پایان یافتن دور اول شورا در سال 1382 به تدریج بام سبز که در بین مردم جایگاه پیدا کرده بود به حال خود رها و حتی تصمیم به واگذاری اراضی تملک شده در مقابل تملک اراضی در مسیر طرحهای دیگر گرفته شد. ده سال بعد با شروع به کار شورای چهارم و انتخاب علی اصغر حاج حیدر به عنوان شهردار که خود در احداث بام سبز اولیه نقش داشت، احیا و توسعه بام در دستور کار قرار گرفت. در همین ایام باغ کازرونی که به معرض فروش گذاشته شده بود به مساحت حدود 70 هزار مترمربع توسط شهرداری خریداری گردید.
بام سبز جدید
با افزایش زمین ها در مالکیت شهرداری و مالکیت سه تپه و دو عمارت ارباب نشین و رعیتی مساحت بام سبز به حدود ۱۲۰ هزار مترمربع رسید. در این شرایط برنامه ریزی جدید برای تبدیل منطقه به مکان گردشگری صورت گرفت. پس از آن در دور چهارم شورای اسلامی شهر، عمارت روی تپه میانی از اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی، مرمت گردید. طی این مرمتها بخشهایی از عمارت با گره چینی، آینه کاری و نقاشی شیر و شکر تهذیب شد. اطراف بنا محوطه سازی و مالون چینی صورت گرفت و برای آن آبنما احداث و حوض و نرده سنگی ساخته شد. بنای مذکور با ابعاد 18 در 26 متر و نیم، دارای چهار اطاق و یک شاه نشین است.
در محوطه باغ عمارتی دو طبقه ای با ابعاد حدود 18 در 14 مترمربع وجود دارد. در طبقه همکف این بنا اصطبل و حوضخانه واقع است. آب چاه مجاور داخل حوض آن ریخته و سپس زمین ها را آبیاری میکرده است. طبقه بالا شامل یک شاه نشین و دو اطاق و یک راهرو است.گفته میشود این عمارت قدیمیتر از عمارت روی تپه است و توسط پدر رحمت کازرونی ساخته شده است.
در طرح جدید کل باغ به سه قسمت باغ ایرانی مقابل عمارت، باغ موزه در قسمت غربی، برای حفظ درختان بومی و باغ گلها در سمت شمال در نظر گرفته شد. در همین راستا عمارت فرسوده موجود در محوطه باغ در دور پنجم شورای اسلامی شهر مرمت و بازسازی و تزیین شد. تزیینات سقف شاه نشین مربوط به این دوران است. تزینات دو بنا و نیز ساخت برج کبوتر توسط هنرمند حمید حاج ابراهیمی انجام گرفته است. برج کبوتر در قسمت غربی باغ احداث و مالون چینی بین مسیر تپه و خود باغ انجام و پیاده روسازی در قسمت شمالی انجام و دو حوض مقابل ساختمان ساخته شده است.
-
دمای هوا
38 درجه - صاف
-
اوقات شرعی
3:42:35 مانده به اذان مغرب
انتخاب حالت کور رنگی
سرخ کوری سبز کوری آبی کوری سرخ دشوار بینی سبز دشوار بینی آبی دشوار بینی تک رنگ بینی تک رنگ بینی مخروطیتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله بین کلمات:
تغییر فاصله بین خطوط:
تغییر نوع موس:
تغییر نوع موس:
تغییر رنگ ها:
رنگ اصلی:
رنگ دوم:
رنگ سوم: