یکی از ابزارهای لازم برای رسیدن به توسعه پایدار ایجاد درآمد پایدار برای شهرداریها است. اگر شهرداری درآمد پایدار و ثابتی داشته باشد می تواند سطح خدمات خود را ارتقا دهد زیرا برای پولی که مطمئن هستیم وجود دارد، به راحتی می توان برنامه ریزی کرد، اما برای پولی که نمی دانیم چقدر است و چه زمانی به دست ما می رسد به هیچ وجه نمی توان برنامه ریزی کرد.
🔸کیفیت خدمات شهری رابطه متقابل و نزدیکی با درآمد ثابت شهرداری دارد و درآمد ناشی از عوارض و مالیات نیز از مهم ترین منابع درآمدی پایدار شهرداریها محسوب می شود.
شهرداریها باید از طریق نهادهای فرهنگی و اجتماعی، فرهنگ پرداخت عوارض و اینکه پرداخت به موقع عوارض و مالیات شهرداری رابطه مستقیم با کیفیت زندگی شهری و برخورداری از خدمات شهرداری دارد را میان مردم رواج دهند، تا آنها نسبت به پرداخت به موقع مالیات و عوراض شهری ترغیب شوند.
🔹ارتباط شوراهای اسلامی شهر با مردم نیز یکی دیگر از مواردی است که می تواند مردم را ترغیب به پرداخت به موقع عوارض و مالیات شهری کند زیرا نمایندگان شوراهای شهر افرادی هستند که از سوی مردم انتخاب شدهاند و رابطه متقابل و صمیمی با آنها دارند به همین دلیل قادر هستند تا با توجیه علت پرداخت به موقع عوارض شهری توسط مردم به شهرداری، آنها را به این کار ترغیب کنند.
🔸البته شهرداریها باید با ایجاد پایگاههای درآمدی، وابستگی کامل خود به درآمد حاصل از مالیات و عوارض را از بین برده تا از آسیبپذیری در مقابل پرداخت نکردن مالیات و عوارض توسط مردم، جلوگیری کنند، همچنین لازم است که یکی از اهداف اصلی اجرای پروژههای شهری را منفعت اقتصادی برای خود، قرار دهد.
🔹یکی از مهمترین معضلات درآمد شهرداریها، پایدار نبودن منابع درآمدی آنها است، اما اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، می تواند مسیر شهرداریها برای کسب درآمدهای پایدار را هموار کند و روزنههای امید برای این نهاد عمومی به منظور کسب درآمد پایدار به وجود آورد.
🔸این مالیات، از ارزش افزوده بنگاهها در مراحل مختلف فرایند تولید- توزیع اخذ میشود و از مزایای بسیاری همچون توان درآمدزایی بالا برای دولت و حکومتهای محلی، پایه گسترده مالیاتی، آسان اجرا شدن، مشارکت مستقیم مردم در فرایند مالیاتگیری و … برخوردار است.
🔹ایجاد درآمد جدید، باثبات و قابل انعطاف به منظور پاسخگویی به هزینههای روزافزون شهرداری، از جمله دلایل اصلی انتخاب مالیات بر ارزش افزوده در برخی از کشورها است، البته این روش نیز مانند هر روش مالیاتی دیگر، مشکلات خاص خود را دارد.
✍️منبع: دو هفته نامه فرصت
نظرات ۰